- Illinoisin nimeksi sopisi paremmin Hillinois; niin paljon makia taalla on, huokaisi pohjoisirlantilainen pyorailijatuttavani hiljattain omilla blogisivuillaan.

No niin totisesti on, ihan tulee Appalakit mieleen... eika kukaan varoittanut minua Illinoisin makisyydesta mitaan. Makia, kumpareita, sitten kaarre ja hei, siella odottaa uusi ylamaki...

John - mies joka kutsui minut ja hollantilaispariskunnan yopymaan kotiinsa, hirnui kuin hevonen kuultuaan Hillinois-kommentin.

- Kun Illinois on lahes kokonaan tasaista maata, tata pidetaan preeriavaltiona. Vain taalla aivan etelaosassa sattuu olemaan muutama kumpare...

Joo. Muutama on.

Kentucky siis jai taakse pari paivaa sitten, Ohio-joen ylitettyani olin Illinoisin puolella. Muutaman paivan poljin hollantilaispariskunnan mukana, ja kavi niin mukavasti, etta kesken taivaallisen alamaen vastaan pyoraili mies nimelta John: yliopistossa lakia opettava mies, joka tykkaa pyorailysta ja ex-tempore kutsui meidat kaikki kolme yopymaan kotiinsa. No mehan ei toista kutsua tarvittu: Johnin komean kaksikerroksisen talon takana avautui  iso ruohokentta, jonne pistimme teltat pystyyn, ja metsan vieressa oli viela kalalammikko. Ilta meni rattoisasti kun syotimme lammikon kissakaloja, soimme paistettua kalaa ja taisimme tuhota myos muutaman pullollisen viinia...

Saa on ollut suosiollinen pyorailylle: pilvipoutaa ja tuulista. Taalla tehdaan urakalla jo heinatoita, pellot ovat taynna pyoropaaleja.

En arvannut etta taalla asustaa myos amisheja: kyseessa on siis se uskonnollinen yhteiso, joka elaa hyvin vanhakantaisesti, esimerkiksi autolla ei ajeta eika muitakaan nykyajan vempeleita kayteta. Kavimme muutamassa amishien kaupassa, hauska oli huomata etta siella oli kaupan edessa hevosille puomi. Tottakai, kun hevospelilla enimmakseen kulkevat. Siihenpa oli hyva sitoa minunkin Uljas Mustani siksi aikaa kun kavin kaupassa...

Illinoisissa vierailu jaa aika lyhyeksi, huomenna (tai jos pidan luppopaivan, niin ylihuomenna) olen jo Missourin puolella. Mississippi lainehtii rajajokena.

 

usa-missisi-normal.jpg

Mississippi tulvi.

Mississipista tulee aina mieleen Old Man Riverit ja muut spirituaalit, mutta myos Lucky Luke ja hanen seikkailunsa Mississippi-joella... siina Mississippi valilla tulvi ja valilla kuivui, ja niin taitaa olla todellisuudessakin. Tanne Chesterin  kaupunkiin kun paasisi myos M:n rantaa pitkin pyoraillen - ja olisi viela tasainen reitti - vaan kun tie oli suljettu tulvimisen takia.

Hilkulla oli kylla tuo makisempikin reitti: satanut on ravakasti, silla ei tarvittaisi enaa kuin 15 senttia lisaa vetta ja siellakin yksi silta olisi jo veden alla.

Missourin puolella on Ozarkin vuoristoalue sitten taas jo odottamassa.